top of page

Hjertet hviler aldri ‒ slik tar du godt vare på det

iStock-1410321698.jpg

Visste du at hjertet ditt pumper cirka 5 liter blod hvert minutt? Det er litt mer enn fire store flasker brus i minuttet. Hjertet er organet som aldri hviler, og som vi må ta ekstra godt vare på. Her er noen spennende fakta om hjertet ditt og noen tips til hvordan du kan ta bedre vare på det.

Hjertets livsviktige oppgaver 

iStock-1269115100 (1).jpg

Hjertets viktigste oppgave er å sørge for at kroppen alltid er forsynt med oksygen. Hvert slag frakter rundt 5 liter oksygenrikt blod til et intrikat nettverk av arterier og vener, og returnerer oksygenfattig blod til lungene. Blodet som pumpes rundt sørger også for at celler og vev mottar de næringsstoffene de trenger, og tar med seg avfallsstoffer videre. 

Hjertet er på mange måter sjefen i sirkulasjonssystemet vårt som blant annet sikrer at hvite blodceller og antistoffer er der de skal være for å beskytte deg mot infeksjoner. Sirkulasjonssystemet er også med på å frakte blodet rundt for å vedlikeholde riktig temperatur til alle tider ‒ i hele kroppen. 

Magnesium hjelper til å vedlikeholde hjertehelsen

magnesium.jpg

Cork marint magnesium fra det irske hav.

De fleste av oss har nok opplevd følelsen av at hjertet hopper over et slag eller to i løpet av dagen uten at vi opplever det som plagsom. Ekstraslag (også kalt ekstrasystoler) er som regel helt ufarlig og kan føles ut som om hjertet hopper over et hjerteslag. Noen kan ikke engang kjenne når det oppstår. 

For andre, derimot, kan ekstraslag bli til et plagsomt fenomen som går utover livskvalitet og til og med forstyrrer søvn. 

Fenomenet trigges ofte av stress, koffein og alkohol, men det kan også oppstå av magnesiummangel. Magnesium spiller nemlig en rolle for kroppens singalveier som er med på å opprettholde blant annet hjerterytmen vår.

Er det for lite magnesium i kroppen, vil det etter hvert oppstå en opphopning av kalk i blodårene ‒ som igjen øker risikoen for hjerte-og karsykdommer. Derfor er det smart å sørge for at du får i deg nok magnesium daglig ‒ enten via mat eller kosttilskudd. Spesielt hvis du plages av ekstraslag over lengre perioder. 

Dersom du plages av hjertebank, ekstraslag eller ujevn puls, skal det tas på alvor og sjekkes av en hjertespesialist for å utelukke eventuell sykdom.

Få 50% på første pakke! Betal kun 596,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

bottom of page