top of page

Hvilke kosttilskudd kan ammende ta?

I likhet som i graviditeten er det viktig å ha et sunt og variert kosthold selv etter at barnet er født. Mens du ammer fortsetter barnet å få all sin næring gjennom deg – men denne gangen via morsmelken. For at barnet skal kunne vokse og utvikle seg må du derfor få i deg alle de anbefalte mengdene av de ulike vitaminene, mineralene og næringsstoffene som er livsnødvendige.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Sunt og balansert kosthold

Mors kosthold må være sammensatt av næringsstoffer som både mor og barn trenger, og det må gi tilstrekkelig med energi for melkeproduksjon – både i form av mengde og kvalitet som sikrer god vekst og helse hos den nyfødte. For å klare dette bør ammende i all hovedsak følge de samme kostholdsrådene som resten av befolkningen. Helsedirektoratet har gitt ut 12 kostholdsråd for en bedre folkehelse.

Generelt vil det ikke være nødvendig med kosttilskudd for ammende om de har et balansert kosthold som er satt sammen av både mager og fet fisk, grove kornprodukter, rikelig med frukt og grønnsaker, magre melkeprodukter, magert rødt og hvitt kjøtt, og ikke minst god væsketilførsel gjennom for eksempel vann eller usøtet juice.

Alternativ til kosttilskudd for ammende

Det er imidlertid ikke slik at alle spiser eller liker kjøtt og fisk. Ønsker du ikke å bruke kosttilskudd mens du ammer, kan belgvekster som bønner, linser og erter være et godt alternativ. Det anbefales også at belgvekster skal brukes mer i norsk kosthold.

Nok et alternativ er å tilsette tørket frukt, nøtter og mandler til kosten. Disse gir mye energi og næringsstoffer, og kan brukes som snacks eller mellommåltid når du ikke orker å spise så mye.

Men igjen, så kan kosttilskudd være et supplement til kostholdet for ammende. En blodprøve vil avsløre hvilke verdier du har i blodet og hvilke vitaminer og mineraler du eventuelt trenger tilskudd av. Dette kan være kosttilskuddene ammende trenger et tilskudd av:

  • Vitamin D – Ved solbestråling dannes vitaminet i huden, men erfaringsmessig er denne tilførselen lav grunnet lite sol i Norden.

  • Vitamin K – Morsmelk inneholder lite vitamin K. Vitaminet finnes hovedsakelig i grønne bladgrønnsaker og kjøtt, spesielt innmat.

  • Omega 3 – De essensielle fettsyrene er viktig for hjerte, hjerne og synet. De går over i morsmelken og tilfører på denne måten barnet Omega 3. Derfor er det viktig at du dekker det daglige behovet.

  • Kalsium – Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på 900 milligram kalsium for gravide, som er viktig for skjelettet.

bottom of page