top of page

Hva er vitamin D3?

Vitamin D er samlebetegnelsen på de to vitaminene D2 og D3.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Vitamin D3, også kjent som kolekalsiferol, dannes i kroppen vår når solstråler treffer huden og faktisk er det et hormon som produseres fra kolesterol som oppstår når huden får sol på seg – og har av den grunn også fått tilnavnet ‘solvitaminet’. Ettersom det ikke er et vitamin i tradisjonell forstand, er det mange som velger å definere det som et provitamin.

Vitamin D2, også kjent som ergokalsiferol, er et vitamin vi finner i flere deler av planteriket. Begge vitaminer omformes i kroppen til et aktivt vitamin D.

Vitamin D3 – en av flere former av vitamin D

Selv om de fleste som omtaler vitamin D ikke deler det opp i ulike vitaminer, finnes det faktisk flere typer.


De to mest kjente, og kanskje viktigste, formene for vitamin D er ergokalsiferol (vitamin D2) og kolekalsiferol (vitamin D3). Førstnevnte forekommer hovedsakelig i planteriket og spesielt er gjær og sopp gode kilder til vitaminet. Vitamin D3 finnes i marinematvarer som fet fisk.

Det har blitt gjort en del forskning på effekten av disse ettersom man tidligere antok at de hadde samme biologiske effekt. Men nyere forskning viser at vitamin D3 har større biologisk aktivitet og er nesten dobbelt så effektiv som D2-varianten til å øke det sirkulerende nivået av vitamin D.

Mangel på vitamin D

Ettersom D-vitaminer er fettløselige og ikke skilles ut gjennom urinen, oppfordres det til å være forsiktig med å innta for høye doser av vitaminet over tid. Det er imidlertid det motsatte som er problemet – nordmenn får i seg for lite vitamin D.

Undersøkelser viser at inntaket er lavere enn anbefalt og at vitamin D-mangel ikke er uvanlig blant befolkningen. Mangel på D-vitaminer kan blant annet føre til dårligere immunforsvar.

Vitamin D3 i mat

Vitamin D finnes hovedsakelig i marinematvarer som fet fisk. Makrell, laks, ørret, tunfisk, sverdfisk og sardiner er veldig gode kilder til vitamin D3, men den kanskje beste kostholdskilden er fiskeleverolje, og kan bidra til å forebygge Vitamin D3-mangel. I noen tilfeller kan slik olje inneholde opptil to ganger den daglige anbefalte verdien, som er 10 mikrogram, i én spiseskje. I Norge er det heller ikke uvanlig at melkeprodukter og frokostblandinger er beriket med vitamin D.

Følger du Helsedirektoratets 12 kostholdsråd er sjansen stor for at du får i deg den anbefalte mengden av vitamin D. Den anbefalte mengden varierer fra voksen til barn og ulike helsefaktorer som spiller inn på hvor mye D3-vitamin  du trenger. Nøkkelen til et godt kosthold er å spise variert, men dersom du av ulike årsaker ikke spiser fisk eller fiskeoljer, kan vitamin D3-tilskudd være et godt supplement til kosten.

Husk å rådføre deg med fastlegen din før du begynner på tilskudd – spesielt om du går på reseptbelagte medisiner.

bottom of page